“Η ιστορία διδάσκει τα πάντα.
Ακόμα και το μέλλον.”

Λαμαρτίνος

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Τραστ,

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου μας. Ενενήντα χρόνια ιστορίας άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου μας.

Ώριμο τέκνο της ανάγκης της νεαρής αστικής τάξης της Λευκωσίας για ελεύθερη σκέψη, δημιουργική έκφραση και αυτόνομη δράση, στις συνθήκες της αποικιοκρατίας, το Τραστ κατέστη το σωματείο με την πιο πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα. Αθλητικό και Ποδοσφαιρικό Σωματείο. Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος. Λέσχη Ενδιαφερόντων. Εθνική Οργάνωση. Εθελοντικό και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα. Εκδρομικός Όμιλος. Όλα αυτά μαζί ήταν το Τραστ στην 90χρονη διαδρομή του. Δικαιολογημένα η οικογένεια του Τραστ νοιώθει περήφανη γι΄αυτή την ιστορία. Αισθανόμαστε, ταυτόχρονα, εμείς, οι σημερινοί Τρασταίοι, την ανάγκη και την ευθύνη να παρουσιάσουμε αυτή την ιστορία. Να τιμήσουμε τους ιδρυτές, τους πρωτεργάτες και βετεράνους που με το έργο τους πραγματικά έγραψαν ιστορία.

Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της παρούσας έκδοσης, του Ιστορικού Λευκώματος για τα 90χρονα του Τραστ. Μαζί και η ανάγκη να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον αφού, όπως λέει και ο Λαμαρτίνος, η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον.

Έκαστος Δι’ Όλους Και Όλοι Δι’ Έκαστον (ΕΔΟΚΟΔΕ). Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης, η πρωταρχική ιδέα, η πιο διαχρονική αξία του Τραστ. Η συνένωση προσπαθειών, η αφοσίωση στο σύνολο. Η Εμπιστοσύνη, όπως μαρτυρεί και το ίδιο το όνομά του.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό δίδαγμα, η πιο σημαντική παρακαταθήκη της 90χρονης ιστορίας του σωματείου μας: Να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε συλλογικούς στόχους, που υπηρετούν το σύνολο, ευεργετούν την κοινωνία και αντέχουν στο χρόνο.

Με αυτές τις παρακαταθήκες οραματιζόμαστε για το Τραστ ένα μέλλον αντάξιο της 90χρονης ιστορίας του, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο ολοκληρωμένα, μέσα από την έκδοση αυτή.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην ετοιμασία αυτού του ιστορικού Λευκώματος.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους βετεράνους του σωματείου μας Πάμπη Παντζιαρή, Αλέκο Κληρίδη και Ανδρέα Κυριαλλή, που με τις πλούσιες αναμνήσεις και αφηγήσεις τους προσέθεσαν πολύτιμα στοιχεία στην καταγραφή της ιστορίας του ΤΡΑΣΤ.

 

Νεοκλής Α. Λυσάνδρου

Πρόεδρος